Konačni prijedlog zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju upućen je u saborsku proceduru, a donosi promjene koje bi trebale još više zaštititi klijente banaka pri... Novi Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju

Konačni prijedlog zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju upućen je u saborsku proceduru, a donosi promjene koje bi trebale još više zaštititi klijente banaka pri podizanju stambenog kredita.

Banke će, nakon što zakon stupi na snagu, morati detaljno izvijestiti klijenta o svim troškovima kredita, a klijent potom ima pravo u roku od 14 dana odustati od ugovora bez navođenja razloga. Banke će također imati obvezu potrošaču iznijeti detaljan izračun efektivne kamatne stope, a zakon predviđa i promjene u ocjeni kreditne sposobnosti.

Naime, procjena kreditne sposobnosti morat će se temeljiti na prihodima i rashodima građanina koji ugovara kredit, a ne smije se pretežito temeljiti na činjenici da je vrijednost stambene nekretnine veća od ukupnog iznosa kredita ili na pretpostavci da će vrijednost stambene nekretnine rasti. Zakonom se i ukida izlazna naknada za otplatu kredita.

– Kreditna institucija ne smije potrošaču naplatiti naknadu za prijevremeno, djelomično ili u cijelosti ispunjenje obveze iz ugovora o stambenom potrošačkom kreditiranju – istaknuo je ministar financija Zdravko Marić predstavljajući izmjene zakona u odnosu na prvo čitanje te dodao da vjeruje kako je predloženo rješenje transparentnije od prethodnog zakona te da se njime osigurava veća zaštita potrošača.

Naknada za prijevremenu otplatu kredita ili djelomičnu otplatu za sada je ukinuta samo za stambene kredite, ali ideja je Vlade da u tom smjeru promijeni pravila i za ostale kredite.

Novim zakonom određeno je i da se svaki put kada iznos anuiteta skoči za više od 20 posto banka mora ponuditi klijentu reprogram kredita ili konverziju u drugu valutu bez naplate dodatnih troškova.

www.vecernji.hr

Nema komentara

Budite prvi koji će ostaviti komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *