Tinejdžeru je potreban multifunkcionalan prostor s krevetom, radnim stolom, ormarom, mjestom za pohranu sportske opreme te dijelom za multimediju. Iako bi tinejdžer mogao kritizirati... Uređivanje sobe za tinejdžera

Tinejdžeru je potreban multifunkcionalan prostor s krevetom, radnim stolom, ormarom, mjestom za pohranu sportske opreme te dijelom za multimediju.

Iako bi tinejdžer mogao kritizirati stari “dječji” namještaj koji je s vremenom prerastao, ako radni stol, rasvjeta, krevet i ormar i dalje ispunjavaju svoju dužnost, odnosno ako se kupovalo razmišljajući unaprijed, nema ih potrebe mijenjati.

Razmislite, eventualno, o novom madracu, ako se stari istrošio, te o novom većem radnom stolcu. Ostali namještaj uz razne se tutorijale i dostupne alate može osvježiti s malo novca, a tinejdžer će tako sam preuzeti brigu o izgledu svoje sobe. Naravno, uz dopuštenje roditelja.

Efektnim rješenjima mogu se pokazati razne boje, naljepnice i tapete za ormare i zidove, dok se od fotografija, neonskih slova ili LED trakica mogu napraviti zanimljiva uzglavlja kreveta. Što se tiče dominantnih boja u sobi, stručnjaci nikako ne preporučuju crnu i crvenu, koliko god vaš tinejdžer inzistirao na njima. Ako, pak, inzistiraju na kutku za uređivanje, o čemu će ponajprije tinejdžerice razmišljati, može se kupiti ogledalo u punoj veličini, a samim time će se vizualno povećati prostorija.

Što se tiče TV-a, računala i igraćih konzola u spavaćoj sobi, korištenje tehnologije djeci je teško uskratiti, no stručnjaci upozoravaju da roditelji do određene mjere moraju pratiti aktivnosti djece na internetu, dimenzija najmanje 140×200 cm, a najčešće je 180×200. Ako su osobe visoke, krevet se radi po narudžbi, od 220 do 240 cm. U posljednje vrijeme sve su popularniji kreveti s visokim uzglavljem.

Također, u roditeljskoj spavaćoj sobi trebao bi stati ormar dubine minimalno 60 cm i dužine 2 metra. Walk-in garderoba bila bi zapravo najbolja opcija, a samim time dolazimo i do nešto luksuznije spavaće sobe.

Naime, najidealnija verzija spavaće sobe bila bi praktički objedinjena spavaća soba s garderobom i kupaonicom. Iako je u posljednje vrijeme apsolutni hit postaviti kadu usred sobe, preporuka je zasebna kupaonica s dobro izoliranim zidom te vratima koja dobro brtve kako se ne bi širili neugodni mirisi, čuo šum vode u cijevima i slično. Naravno, to ovisi o prostornim mogućnostima, a ako je riječ o manjem stanu ili kući, svakako se predlaže da se veća soba prepusti djeci. U tom se slučaju radni kutak, ako je potreban, može oformiti u sklopu dnevne zone.

Što se tiče boja, stručnjaci preporučuju zidove u bojama lavande i sivosmeđe, predlažu i tapete koje će dati dozu luksuza, a ističu i važnost zaštite na prozorima te preporučuju rolete, ali i zavjese od lana.

Nema komentara

Budite prvi koji će ostaviti komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *