Pravo na kreditiranje po programu ‘B’ imaju svi građani koji nemaju svoj krov nad glavom ili su vlasnici kuća neodgovarajućih za život te žele... Tko može zatražiti novac od države za kreditiranje gradnje kuće?

Pravo na kreditiranje po programu ‘B’ imaju svi građani koji nemaju svoj krov nad glavom ili su vlasnici kuća neodgovarajućih za život te žele to riješiti gradnjom nove ili pak proširenjem postojećeg objekta.

Ako ste se odlučili na gradnju, traži se da ste vlasnik zemljišta, da ste kreditno sposobni i morate imati Rješenje o uvjetima građenja. Što vam sve treba od dokumentacije, možete pronaći na internetskim stranicama APN-a.

Zahtjev za kreditiranjem podnosi se općini ili gradu, a u slučaju da jedinica lokalne samouprave nije uključena u provođenja POS programa ‘B’ tad se zahtjev podnosi izravno APN-u.

Iz agencije ističu kako se zahtjevi odobravaju redom prema vremenu njihovog zaprimanja, naravno uz preduvjet da imaju svu traženu dokumentaciju.

Najduži rok otplate kredita je 31 godina (30 godina otplate i jedna godina počeka). Maksimalna visina kredita je 143.000 eura, a minimalna 9.000 eura.

Kredit se sastoji od dva dijela. Prvi dio kreditira komercijalna banka i to do 20 godina, a u visini do 65 posto ukupno odobrenog iznosa. Drugi dio pokriva APN s rokom otplate do najviše 15 godina i u visini do 35 posto ukupne vrijednosti kredita. Kamata na zajam APN za vrijeme počeka je jedan posto, a tijekom otplate tri posto

U prosjeku su, prema procjeni APN-a, kamatne stope na kredite iz programa ‘B’ oko tri posto. Za usporedbu, kamate koje nude banke kreću se od četiri do pet posto.

Nema komentara

Budite prvi koji će ostaviti komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *