Cijena gradnje kuće uvelike ovisi o odabranim materijalima i načinu gradnje, a i o tome koliko nam se žuri. Napisat ćemo nekoliko riječi o... Koliko me košta gradnja kuće?

Cijena gradnje kuće uvelike ovisi o odabranim materijalima i načinu gradnje, a i o tome koliko nam se žuri. Napisat ćemo nekoliko riječi o tome koliko bi vas u 2016. stajala novogradnja kuće.

Odgovor na pitanje koliko će vas stajati gradnja kuće teško ćete dobiti prije nego znate gdje ćete graditi i kakva će točno vaša kuća biti. Za to, osim projekta za građevinsku dozvolu, trebate i izvedbeni projekt s detaljnim popisom radova.

Jasno je da cijena gradnje kuće ovisi o odabranim građevinskim materijalima, zahtjevnosti gradnje, a gradnju može poskupjeti i želja za brzim useljenjem.

Nakon analize više projekata iz 2016, u članku smo pripremili prosječnu cijenu za gradnju uobičajene zidane kuće, kako biste lakše ocijenili vrijednost svojega projekta. Svi znamo da gornje granice u građevinarstvu nema.

Treća građevinska faza znači kuću s temeljima, konstrukcijom i krovom. Uobičajeno gradnja treće građevinske faze traje tri do četiri mjeseca. Preporučujemo da unajmite jedno poduzeće koje će osim polaganja temelja, zidarskih radova i betonske konstrukcije izvesti i krovne i limarske radove.

Cijena gradnje kuće do treće građevinske faze kreće se između 320 i 420 EUR/m2 neto površine. Cijena mnogo ovisi o načinu temeljenja, broju armiranobetonskih greda, vezi i debljini etažne ploče. Kod prosječno velike kuće od 150 m2 neto cijena gradnje do treće građevinske faze iznosi oko 70.000 EUR.

Cijena gradnje kuće ključ u ruke

Ključ u ruke znači kompletnu kuću bez opreme. Takva kuća uključuje i vanjsko uređenje, podne obloge i keramiku, svu finu montažu i završne soboslikarske radove. To znači da se u takvu kuću možete useliti odmah, tj. čim je opremite.

Prosječna cijena gradnje zidane kuće po sistemu „ključ u ruke“ kreće se između 950 i 1200 EUR/m2 neto. Svakako znamo da nema gornje granice, posebice ako kuću poskupljuju bolje podne obloge, prozori i odabir pametnih instalacija ili prozračivanja. Ako nam tko ponudi cijenu ispod 950 EUR/m2 neto, to znači da će ugraditi slabije materijale i pružiti manje kvalitetnu izvedbu bez garancije. To pokušajte izbjeći. Također, ako se sami primite organizacije gradnje, nećete uštedjeti više od 100 EUR po m2, a izgubit ćete više od 100 sati svoga vremena. Za prosječno veliku kuću od 150 m2 neto izdvojit ćete 150.000 EUR.

Građevinsko poduzeće nađite već zimi

Ako se odlučite za gradnju kuće, savjetujemo vam da odluku donesete zimi. Dobra građevinska poduzeća imaju zauzete termine već na proljeće. Ako se za novogradnju dogovorite pola godine unaprijed, moguće je dogovoriti se i za popust.

Piše: Emajstor.hr

Nema komentara

Budite prvi koji će ostaviti komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *